BETA
Aby się zalogować, najpiew wybierz portal.
Aby się zarejestrować, najpiew wybierz portal.
Podaj słowa kluczowe
Słowa kluczowe muszą mieć co najmniej 3 sąsiadujące znaki alfanumeryczne
Pole zawiera niedozwolone znaki
silos
silos
141 pkt.
Junior

 
0


Witam forumowiczów
 
Do tej pory tworzyłem aplikacje bazodanowe w Delphi 5 + serwer bazodanowy FireBird(Interbase).
Czasy się zmieniają i chciałem tworzyć już kolejną aplikację bazodanową w środowisku Visual C++ Express Edition (z uwagi na działające dopełnianie kodu CTRL+SPACE) na bazie danych MSSQL 2005 Express Edition.
Moje pytanie dotyczy tego czy w/w środowiska (wersje darmowe) pozwalają na budowanie prostych aplikacji bazodanowych (rejestr pracowników, grafiki, urlopy, itp.) bez większych ograniczeń o których należy pamiętać wybierając to środowisko. Czy gdzieś można znależć kurs tworzenia takich aplikacja (bazodanowe) ?
Jeżeli chodzi o naukę MSSQL to zapewne wystarczy kurs TransactSQL z wss.pl.
Jeżeli znam podstawy C++ to chyba podobnie jak w Delphi 5 poradzę sobie ze stworzeniem aplikacji (bez budowania własnych komponentów tylko z użyciem tych standardowych które daje Microsoft).
 
Za wszelką odpowiedź serdecznie dziękuję.
 
Pozdrawiam
M.K.
 
 
tagi: C++   delphi   Visual C++





Robert Winkler online
Robert Winkler
2419 pkt.
Guru
 
0


Witaj,
Wybór C++ wydaje się mało szczęśliwym pomysłem.
Visual C++ 2005 Express Edition pozwala na tworzenie graficznego interfejsu użytkownika, ale standardowo chyba tylko w oparciu o WinForms z Microsoft .NET Framework. To samo tyczy się komponentów dostępu do baz danych i ich prezentowania, tu też standardowo dostępne są tylko komponenty z Microsoft .NET Framework, w takim wypadku jednak noe mowy o C++ tylko o C++/CLI. Program nie zostanie także skompilowany do kodu maszynowego tylko do IL a do kodu maszynowego zostanie dopiero przetłumaczony na komputerze użytkownika w trakcie działania aplikacji. Dokładnie to samo można uzyskać pisząc w C# lub VB.NET a kod w C# jest o niebo bardziej czytelny niż kod w C++/CLI. Wydajnościowo także nie ma różnicy pomiędzy C# a C++/CLI, a cytując to starą reklamę, skoro nie widać różnicy to poco przepłacać.Oczywiście program który korzystał będzie z WinForms albo z ADO.NET wymagał będzie obecności Microsoft .NET Framework w odpowiedniej wersji na komputerze użytkownika i nie ma mowy o instalacji tylko jego części, potrzebny jest cały runtime. Wybierając Visual Studio 2008 lub 2010 Express Edition można by ograniczyć się do Microsoft .NET Framework 3.5 lub 4.0 Client Profile, lecz w przypadku starego Visual Studio 2005 Express Edition konieczna jest obecność Microsoft .NET Framework 2.0 a dla tej wersji nie stworzono pakietu Client Profile.
 
Tak przy okazji, zamiast starego SQL 2005 Express Edition zainteresuj się wersją 2008 R2 Express Edition. Zwiększono w niej maksymalną wielkość bazy danych z 4 do 10GB.--
____________ Robert Winkler

Edytowano 1 raz. Ostatnio 2010-12-07 21:31:15 przez winkel.

____________
Robert Winkler

silos
silos
141 pkt.
Junior
 
0


Witam serdecznie i dziękuję za naprowadzenie.
 
W sumie C# pewnie też jest potomkiem C++ i czerpie z jego składni. Trzeba mi teraz będzie znaleźć dobry kurs tworzenia aplikacji bazodanowych w C# (VC# 2008 R2). Może na wss.pl coś się znajdzie :-).
Problemem jednak jak widzę będzie tworzenie raportów do wydruku gdyż brak jest w tym środowisku darmowym Report Designera czy coś w tym rodzaju. Czy ktoś może zna jak rozwiązać problem tworzenia raportów w oparciu o dane z bazy danych w tym środowisku programistycznym?
O ile uda mi się zainstalowąc SQLEXPR_TOOLKIT.EXE to jest tam narzędzie BI i może tutaj będzie można tworzyć raporty.
 
Pozdrawiam
M.K.
 

Cezary Ołtuszyk
Cezary Ołtuszyk
485 pkt.
Junior
 
0


Zainstaluj SQL Server Express with Advanced Services. Będziesz miał tam Reporting Services.
 
LINK: http://www.microsoft.com/express/Database/InstallOptions.aspx--Pozdr, Czarek
----------------------------
MCITP: SQL 2008 DBA+DEV, MCTS: SQL 2005 IM
Jeżeli podałem rozwiązanie kliknij "Rozwiązanie", jeżeli Ci pomogłem kliknij "Pomógł mi" :)

Robert Winkler online
Robert Winkler
2419 pkt.
Guru
 
0


Szukając VC# 2008 R2 niczego w sieci nie znajdziesz, bo nic takiego nie istnieje.Ale gdy zaczniesz szukaćMicrosoft SQL Server 2008 R2 Express Edition, to powinieneś znaleźć znaleźć najnowszą wersje darmowej bazy danych Microsoftu.Visual C# 2010 Express Edition powinno doprowadzić cie do najnowszej wersji C#.btw. C# może jest odrobinę podobny do C++, ale dużo bliżej mu do Javy niż do C++
 --____________ Robert Winkler

____________
Robert Winkler

artura4
artura4
48 pkt.
Poczatkujacy
 
0


Witam.
Czyli nie jestem sam ktory z Delphi (kilkanaście lat doswiadczenia) zmuszony został do VS. Ja pracowałem na Delphi z MySQL i chciałem podzielić się swoimi przemyśleniami.
Zaczepiłem  sam z siebie o C# i mam pozytywne odczucia mimo braku wcześniejsze znajomości Javy, C++ i Basica (a to niby nowe dziecko tych trzech języków). Teraz pisze w VB 2005 Prof i po 3 miesiącach się przyzwyczaiłem i jest OK. C++ cały czas męczę od października bo pomagam chrześniakowi - jest na studiach (automatyka) i do dzisiaj mnie dobija ten język (czasem może z mojej winy ale chyba coś w sobie ma że jak by tylko go znać to OK a tak to dobija czymś.. ) Znajomość C++ i trudy z nim żywot rekompensowało poczucie że jest szybki i exe jest "samodzielne" jak w Delphi ale po tym co napisał winkel a pewnie się zna na tym to już nie wiem co myśleć o C++..
Jeżeli VS to polecam Visual Basic, prosty jak barszcz w te chyba trzy m-ce opisałem sobie dll i w nim wszystkie potrzebne funkcje i wszystko do MS-SQL.. Mam odczucie że chłopaki z Delphi zrobili dużo więcej roboty w stosunku do ludzi z VB. "Sto lat temu" to jak bym pisał w Pascalu = Delphi i w assemblerze = VB (całe VS) bo bardziej surowy ale muszę powiedzieć że szybko się odnalazłem :)
 
Pozdrawiam Artur

mr-owl
mr-owl
1567 pkt.
Guru
 
0


Witam,
 
C# i Delphi mają jednego ojca ... pobaw się narzędziami do konwersji kodu z Visual Basic do C#... szybko przerzucisz się na coś C++ pochodnego.
 
Pozdrawiam,
 
mr-owl

Robert Winkler online
Robert Winkler
2419 pkt.
Guru
 
0


Żeby nie było tu żadnych niedomówień, korzystając z Visual C++ Express Edition możesz tworzyć programy które nie będą wymagały instalacji .NET Frameworka i będą działały szybciej niż podobny program napisany w C# lub VB.NET, ale....Jeśli potrzebujesz tego to VC++ Express w przy standardowej instalacji pozwala na tworzenie tylko aplikacji konsolowych, zero komponentów, a dla kogoś przechodzącego z Deplhi oznaczało by to tragedie ;-)
Przykładowo, jeśli potrzebujesz dostępu do baz danych to albo szukasz bibliotek dla C++ pod konkretną bazę, albo wpisujesz
#import "c:\Program Files\Common Files\System\ADO\msado15.dll" rename("EOF", "EndOfFile")

i korzystasz z klas ADODB.Aby utworzyć aplikacje z graficznym interfejsem użytkownika szukasz odpowiednich zewnętrznych bibliotek. Co prawda Visual Studio pozwala tworzyć w C++ aplikacje z graficznym interfejsem użytkownika ale dopiero od wersji Standars i to w oparciu o przez niektórych znienawidzone MFC. Pozostaje więc instalacji wxWindows, QT albo innej podobnej biblioteki, można też robić wszystko w WinAPI, jak 20 lat temu, ale kto ma tyle czasu.
 
Podsumowując. Visual C++ Express Edition pozwala ci tworzyć aplikacje albo w C++ kompilowane do kodu maszynowego i mogące pracować bez wielkiego runtimu , albo możesz korzystać z C++/CLI, gdzie masz możliwosć tworzenia GUI opartego o WinForms, dostęp do baz danych oparte o ADO.NET i inne udogodnienia, ale ceną jest kompilacji do IL (tak jak w C# i VB.NET) i konieczności instalacji .NET Frameworka przed startem aplikacji.    Przy okazji, polecam instalacje Red Gate .NET Reflector, pozwala on na podgląd jak skompilowany program wyglądałby gdy to samo zapisać w czystym IL, C#, VB.NET, C++/CLI czy Delphi.--____________ Robert Winkler

____________
Robert Winkler

Udziel odpowiedzi

pkt.
Treść wpisu:

Zaloguj się lub Zarejestruj się aby wykonać tę czynność.