2010-08-25 21:00:25
Witam.Jestem nowy na forum ale mam nadzieję, że dobrze trafiłem.
Poszukuję niedrogiego rozwiązania programowo-sprzętowo-sieciowego, które usprawniłoby pracę w niewielkiej sieci firmowej (max 10 użytkowników - w tym kilku zdalnych).Zadania jakie obecnie realizowane są w dotychczasowej sieci to:- programy rachunkowo-kadrowo-płacowe (bazy MSSQL, Access, Firebird), Płatnik ZUS- udostępnianie plików,- wewnętrzna strona www,- wewnętrzna poczta email (lokalne przechowywanie poczty pobieranej z zewnętrznej skrzynki dostawcy Onet),- drukarki sieciowe udostępnione (1 x wirtualna PDF, 1 x HP2200 z serwerem druku, 1 x igłowa OKI),Zadania pseudo-serwera realizuje system Windows XP Pro, na którym działa:- serwer Msde SQL 2000 (ok. 200 baz po ok. 150-300MB),- serwer Firebird (3 bazy po ok. 20MB),- serwer www IIS 5.1, + php,- serwer poczty hMailServer (skrzynki pracowników) + WebMail (Squirreilmail)- udostępnianie plików (katalogi użytkowników) i baz Access,- udostępnianie drukarek (wirtualna pdf, sieciowa laserowa, lokalna igłowa),- połączenia VPN (max 3-5 użytkowników, telepracownik),- backup najważniejszych danych.- udostępnianie połączenia internetowego przez podłączony modem ADSL (8Mb pobieranie, 1 Mbit wysyłanie).- konfiguracja sprzętowa to: 3 dyski po 40GB (system), 80GB (bazy SQL) i 120GB (pliki użytkowników i bazy Access oraz kopie zapasowe), napęd DVDRW, 2 karty sieciowe, procesor Intel Celeron 1.2GHz, pamięć ram 1,5GB, modem adsl st510 thompson.Sieć zrealizowana w technologii 100Mbit z użyciem zwykłego 16 portowego przełącznika Request.Stanowiska robocze to typowe komputery biurowe o różnych konfiguracjach sprzętowych i od różnych producentów (kupowane zwykle, gdy była taka potrzeba) i wyposażone w systemy Windows XP Pro i HE. Większość plików przechowywana na serwerze i tam archiwizowana.Do niedawna było to wystarczające, ale pomału zaczynają się problemy z wydajnością (chwilowe, krótkie zwisy serwera), spójną obsługą, brakiem centralnej konfiguracji (zwłaszcza programowej). Również praca zdalna nie jest komfortowa, bo uruchamiając wybrane programy następuje pobieranie przez sieć sporych rozmiarów baz Access. Czytałem o rozwiązaniach zdalnych aplikacji poprzez pulpit zdalny i takie coś byłoby pożądane.Dodam tylko, że nie jestem bardzo biegły w informatycznych sprawach. Jako dodatkowy zakres obowiązków (jestem typowym kadrowcem) dostałem sprawowanie nadzoru nad tą siecią, którą stworzył syn od szefa lecz jakiś czas temu wyjechał za granicę.Czym powinienem się najpierw zająć (poza poszerzeniem swojej wiedzy w tym temacie, co staram się czynić, kupiłem kilka książek o sieciach, systemach i obecnie je czytam).Z tego co mi wiadomo jakiś czas temu szef dostał ofertę od firmy specjalizującej się w tego typu sprawach, ale gdy tylko zapoznał się z ceną końcową to tylko wrzasnął i poinformował nas, że musimy się jeszcze pomęczyć. Domniemywam, że czas ten jest nieokreslony. Wtedy to w "spadku" i z surowym "namaszczeniem" dostałem to nowe wyzwanie. A jako, że staram się sumiennie wywiązywać z powierzonych obowiązków, to z duszą na ramieniu ale je przyjąłem.Jakie rozwiązanie będzie godne zainteresowania i cenowo przystępne, bym mógł przekonać szefa do zakupu?