BETA
Aby się zalogować, najpiew wybierz portal.
Aby się zarejestrować, najpiew wybierz portal.
Podaj słowa kluczowe
Słowa kluczowe muszą mieć co najmniej 3 sąsiadujące znaki alfanumeryczne
Pole zawiera niedozwolone znaki
Szymon Juraszczyk
Szymon Juraszczyk
4 pkt.
Nowicjusz

 
0


Witam

Zmóżdżył ktoś może problem z literkami ł i ś w SharePoint Services 3.0 w edytorze Rich Text? Obejście z Firefoxem i IE Tab na początek zabawy jest jakimś wyjściem, ale znowu wtedy nie działają niektóre skróty klawiszowe do formatowania (funkcje przeglądarki je przechwytują) a każdorazowe wciskanie przycisków np. do pogrubienia fragmentu tekstu jest nieco upierdliwe, poza tym na szerszą skalę w firmie to rozwiązanie nie do przyjęcia.

Z tego co googlowałem to nie znalazłem żadnego rozwiązania. Czy trzeba po prostu zgłosić problem do M$ i czekać cierpliwie (kilka miesięcy? *-) ) aż go rozwiążą?
tagi: Sharepoint





Jacek Segit
Jacek Segit
1892 pkt.
Guru
 
0


Z tego co wiem to wielokrotnie bylo zglaszane.
Byc moze Twoje zgloszenie ich bardziej zmotywuje..

--
Pozdrawiam
Jacek Segit

Edytowano 1 raz. Ostatnio 2007-03-26 20:34:01 przez sg_mt.
-- Pozdrawiam, Jacek Segit
Szymon Juraszczyk
Szymon Juraszczyk
4 pkt.
Nowicjusz
 
0


Acha, no to jest jakieś światełko w tunelu. Na razie napisałem na forum partnerskie (https://members.microsoft.com/communities/partner/default.mspx), tyle byłem w stanie zrobić. Może ktoś z Microsoft przypadkiem to wypatrzy ;)
Jakiś numer do partnerskiego 5-packa gdzieś w mailach znalazłem, ale przy zgłoszeniu przez weba jeszcze jakieś hasło chce, a tego niestety nie widzę w tymże mailu. W poniedziałek mogę na pałę zadzwonić na 0 801 MSINFO, może im wystarczy ten Access ID, a jak nie, to zdobędę hasło. Jakoś jeszcze nie miałem nigdy potrzeby do płatnej pomocy dzwonić - moje kontakty ze wsparciem Microsoft sprowadzały się zwykle do poproszenia o jakąś niepubliczną poprawkę opisaną w KB, co zdają się za darmo robić...

A tak na marginesie to problem generalnie dotyczy WSS 3.0 czy jakiejś szczególnej kombinacji językowej? Ja akurat posadziłem na Windows 2003 R2 ENG, WSS 3.0 ENG i polski language pack. Nie dam sobie głowy uciąć, ale w kombinacji Windows 2003 R2 ENG, WSS 3.0 PL i angielski language pack jeszcze jakieś inne problemy były chyba oprócz tego (JavaScript jakimiś błędami walił), dlatego zdecydowałem się na angielski WSS 3.0 i polski język jako language pack. Jak będę miał trochę czasu to mogę ew. pokombinować na wirtualnych maszynach inne kombinacje, choć prościej skorzystać z doświadczeń 'współforumowiczów' ;-)

Jacek Segit
Jacek Segit
1892 pkt.
Guru
 
0


WSS 3.0 --
Pozdrawiam
Jacek Segit

-- Pozdrawiam, Jacek Segit
Wojciech Emilianów
Wojciech Emilianów
15 pkt.
Nowicjusz
 
0


Rozwiązanie :

Aby nie usuwac wystarczy zrobic komentarz z paru lini w pliku FORM.JS w lokalizacji

C:\Program Files\Common Files\Microsoft Shared\web server extensions\12\TEMPLATE\LAYOUTS\1045 ( jez. polski )

Trzeba paniętać o wyczyszczeniu cache IIS i cachu przeglądarki aby zmiany odniosły skutek.


Wiersze juz zaznaczone jako komentarze:

1.
/*else if (( L_SplitCellKey_TEXT.charCodeAt(0)==nKeyCode)
&& (RTE_FInterpretTextAsBoolean(L_SplitCellShiftKey_TEXT)==fShiftKey)
&& (RTE_FInterpretTextAsBoolean(L_SplitCellAltKey_TEXT)==fAltKey))
{
evtSource.returnValue=false;
if (!fSimpleTextOnly)
{
RTE_TB_GetToolBarButton(strBaseElementID, g_strRTESplitCellMnemonic).children(0).click();
}
}*/


2.
/*else if (( L_InsertCellLeftKey_TEXT.charCodeAt(0)==nKeyCode)
&& (RTE_FInterpretTextAsBoolean(L_InsertCellLeftShiftKey_TEXT)==fShiftKey)
&& (RTE_FInterpretTextAsBoolean(L_InsertCellLeftAltKey_TEXT)==fAltKey))
{
evtSource.returnValue=false;
if (!fSimpleTextOnly)
{
RTE_InsertCellLeft(strBaseElementID);
}
}*/



Pozdrawiam

Wojtek

Szymon Juraszczyk
Szymon Juraszczyk
4 pkt.
Nowicjusz
 
0


Dzięki! Jesteś wielki :)

Wojciech Emilianów
Wojciech Emilianów
15 pkt.
Nowicjusz
 
0


Jest rozwiązanie - zmiana w jednym z ploków witryny w skrypcie js - w domu nie pamietam w jakim - dam znac jak sprawdze w robocie.

Wojtek

Szymon Juraszczyk
Szymon Juraszczyk
4 pkt.
Nowicjusz
 
0


Super! Jeśli byłbyś tak łaskaw podzielić się rozwiązaniem, byłbym bardzo wdzięczny i pewnie nie tylko ja. Oficjalnymi kanałami to pewnie tygodnie będzie się ciągnąć. W WSS 2.0 najwyraźniej nie ma tego problemu (przynajmniej na pierwszym lepszym SBS-ie 2003 na którym to sprawdzałem), ale przecież nie ma sensu startować zabawy od poprzedniej wersji tylko z powodu dwóch nieszczęsnych literek, zwłaszcza że już trochę firmowego 'portaliku' nadłubałem.

Wojciech Emilianów
Wojciech Emilianów
15 pkt.
Nowicjusz
 
0


Wprowadziłem rozwiązanie ale omyłkowo wpisałem jako odpowiedz do innego posta - patrz wyżej.

Pozdrawiam

Wojtek

patman
patman
3 pkt.
Nowicjusz
 
0


Witam,
Dziwna sprawa, co prawda po wprowadzeniu w/w korekty pojawiła sie możliwość wpisywania "ś" i "ł" ale za to nie mogę zatwierdzić wiadomości. Po kliknięciu na przycisk "OK" wyświetla się komunikat "błąd na stronie" lub w zależności od komputera nie ma żadnej reakcji? Czy ktoś miał podobnie i czy udało sie ów problem rozwiązać?

Jacek Marek
Jacek Marek
3997 pkt.
Guru
 
0


Właśnie "zrobiłem" tą poprawkę i śmiga bez problemów. (puk, puk, puk - jak to przy Sharepoincie)

JM

Wojciech Emilianów
Wojciech Emilianów
15 pkt.
Nowicjusz
 
0


Może to pomoże - ktos to bardziej dogłębnie przeanalizował:

http://webcon-solutions.com/pl/article

Wojtek

abarwicki
abarwicki
74 pkt.
Poczatkujacy
 
0


Po instalacji Windows SharePoint Services 3.0 możemy zauważyć, że nie da się wpisać polskich znaków "ł" i "ś" podczas edycji pól typu "Wiele wierszy tekstu".

Dotyczy to pól typu „Wiele wierszy tekstu” z włączoną opcją „Tekst sformatowany” lub „Rozszerzony tekst sformatowany”.

Dzieje się tak dlatego, że kombinacje klawiszy ALT+L i ALT+S używane są do innych celów w edytorze tekstu.

Aby rozwiązać ten problem należy zablokować używanie tych klawiszy przez edytor.

Odnajdujemy plik FORM.JS - w standardowej instalacji WSS 3.0 znajduje się tutaj:

C:\Program Files\Common Files\Microsoft Shared\web server extensions\12\TEMPLATE\LAYOUTS\1045\FORM.JS


Odnajdujemy linijkę:

L_InsertCellLeftKey_TEXT="L"



i zmieniamy ją na

var L_InsertCellLeftKey_TEXT="false"





Podobnie z linijką: var L_SplitCellKey_TEXT="S"



zmieniamy ją na

var L_SplitCellKey_TEXT="false";




Od tej chwili kombinacje klawiszy ALT+L i ALT+S działają już prawidłowo generując odpowiednio „ł” i „ś”.


DZIAŁA!!!!!!!!!!!!!!!

skiwacz
skiwacz
48 pkt.
Poczatkujacy
 
0


:D
mi teżdziała :)

Tomasz Szałaj
Tomasz Szałaj
116 pkt.
Junior
 
0


Powyższych rozwiązań nie należy wprowadzać ponieważ skończy się to utratą wsparcia MS do takiej konfiguracji WSSa.
Należy zainstalować WSS SP1 (Service Pack 1) a następnie z linii poleceń wywołać:

stsadm.exe -o setproperty -url http://portalURL -pn "richtexteditorshortcutenabled" -pv "no"

Pozdrawiam,
TSz
http://www.it-dev.pl

Pozdrawiam,
TSz

Blog Obieg Dokumentów
MadBoy
MadBoy
29 pkt.
Nowicjusz
 
0


Witam,

Czy po odpaleniu komendy:


stsadm.exe -o setproperty -url http://portalURL -pn "richtexteditorshortcutenabled" -pv "no"


trzeba jeszcze coś zrobić? I czy powyższa komenda zadziała bez SP1 (akurat mamy środowisko bez SP1 i niewiem czy robić upgrade czy nie).

Pozdrawiam,

MadBoy

Szymon Bochniak
Szymon Bochniak
991 pkt.
Senior
 
0


Powyższa komenda działa tylko z SP1. Nieco wyżej opisana metoda działa bez SP1, ale patrząc realistycznie to jednak na stsadm lepiej wszystko robić i sugeruję upgrade :)

PS. Wystarczy wpisać i działa od razu ;) WebCon SharePoint Solutions
SharePoint Blog

Jeśli uważasz mój wpis za pomocny kliknij na "kciuk w górę". Dzięki!

---

SharePoint 4 Business - usługi SharePoint dla Twojej firmy

SharePointBlog.pl - blog o technologii SharePoint || Office365Blog.pl - blog poświęcony usługom Office 365 

Udziel odpowiedzi

pkt.
Treść wpisu:

Zaloguj się lub Zarejestruj się aby wykonać tę czynność.