BETA
Aby się zalogować, najpiew wybierz portal.
Aby się zarejestrować, najpiew wybierz portal.
Podaj słowa kluczowe
Słowa kluczowe muszą mieć co najmniej 3 sąsiadujące znaki alfanumeryczne
Pole zawiera niedozwolone znaki
vezdohan
vezdohan
779 pkt.
Senior

 
0


http://beyondrelational.com/blogs/tc/archive/2009/12/28/tsql-challenge-20-about-finding-repeating-digits-on-on-fibonacci-sequence-numbers.aspx





Paweł Potasiński Microsoft
Paweł Potasiński
7713 pkt.
Guru
 
0


Tak, większość z tych kolesi od T-SQL Challenge można spotkać na forach MSDN. Same zagadki są fajne, nawet czasem lepsze niż Puzzle Itzika Ben-Gana. Warto się pobawić. Tym bardziej, że mają nagrody dla zwycięzców każdego konkursu. --
Pozdrawiam
Paweł Potasiński

[ PLSSUG.org.pl ] | [ SQLGeek.pl ] | [ VirtualStudy.pl ]

Pozdrawiam,
Paweł Potasiński

Leszek Gniadkowski
Leszek Gniadkowski
2064 pkt.
Guru
 
0


a żeby Cię :)
nocka zarwana

Paweł Potasiński Microsoft
Paweł Potasiński
7713 pkt.
Guru
 
0


Jeżeli podoba Ci się zagadka z liczbami, to zobacz sobie #18 z kalendarzem. To dopiero zabawa! --
Pozdrawiam
Paweł Potasiński

[ PLSSUG.org.pl ] | [ SQLGeek.pl ] | [ VirtualStudy.pl ]

Pozdrawiam,
Paweł Potasiński

Gailard
Gailard
322 pkt.
Junior
 
0


To zadanie z kalendarzem faktycznie wymiata. Nie myślałem wcześniej, że takie numery przy pomocy samego kodu są możliwe. A jednak...
No i wieczór zarwany... :)

Paweł Potasiński Microsoft
Paweł Potasiński
7713 pkt.
Guru
 
0


Po chwili zabawy doszedłem do wniosku, że jednak Fibonacci mi się bardziej podoba. Zabawa z kalendarzem jest nieco denerwująca na dłuższą metę. --
Pozdrawiam
Paweł Potasiński

[ PLSSUG.org.pl ] | [ SQLGeek.pl ] | [ VirtualStudy.pl ]

Pozdrawiam,
Paweł Potasiński

vezdohan
vezdohan
779 pkt.
Senior
 
0


Bo kalendarz to zabawa ze stringami a na rozwiązanie cyferek trzeba wpaść (cholernie wkurzające jak się nie wpada).

Gailard
Gailard
322 pkt.
Junior
 
0


Zabawa ze stringami i operacje na datach.
Faktycznie grzebanie w stringach może być czasami wkurzające. Ale wszystko zależy od upodobań grzebiącego ;)

Paweł Potasiński Microsoft
Paweł Potasiński
7713 pkt.
Guru
 
0


Grzebanie w stringach to jeszcze nic :-)

Mnie powala "wkładanie stringów w ciapki" :D --
Pozdrawiam
Paweł Potasiński

[ PLSSUG.org.pl ] | [ SQLGeek.pl ] | [ VirtualStudy.pl ]

Pozdrawiam,
Paweł Potasiński

Gailard
Gailard
322 pkt.
Junior
 
0


Dla mnie denerwująca była trochę ta cała kosmetyka. Ale reszta jest bardzo fajna.
I wydaje mi się, że zadanie z kalendarzem można zrobić na wiele więcej sposobów niż Fibonaciego...

Marek  Powichrowski
Marek Powichrowski
1317 pkt.
Senior
 
0


Pozwolę sobie mieć odmienne zdanie :)

MP

Marek Powichrowski, MCSA SQL Server 2012

[Mój blog]

Jeśli pomogłem, kliknij + przy mojej odpowiedzi

Marek  Powichrowski
Marek Powichrowski
1317 pkt.
Senior
 
0


Fibonacci ma swoje odrobinę "błysku".
Kalendarz to żmudna benedyktyńska praca.

A czy koledzy próbowali zrobić już po wykonaniu kalendarza polecenie:


SET LANGUAGE FRENCH


tak jak to jest w wymaganiach do zadania. I jak wynik kalendarza :) ?

MP


Edytowano 2 razy. Ostatnio 2010-01-05 12:42:10 przez marekpow.

Marek Powichrowski, MCSA SQL Server 2012

[Mój blog]

Jeśli pomogłem, kliknij + przy mojej odpowiedzi

Gailard
Gailard
322 pkt.
Junior
 
0


Już sama treść postu kolegi świadczy o tym, że nie jest to jednak wyłącznie benedyktyńska praca :)

A poza tym to myślę, ze spieranie się, które zadanie jest lepsze/ciekawsze/trudniejsze to trochę dywagacje na temat "która zupa jest lepsza? Pomidorowa czy ogórkowa?".

Ja powiem tak - Fibonacci bardziej idzie w sam algorytm. Z kolei kalendarz to głownie T-SQL. Przy kalendarzu można się więcej nauczyć języka, przy Fibonaccim myślenia. Ale z drugiej strony i przy kalendarzu trzeba pomyśleć a i przy Fibonaccim pokodować ;)


A czy koledzy próbowali zrobić już po wykonaniu kalendarza polecenie: SET LANGUAGE FRENCH tak jak to jest w wymaganiach do zadania. I jak wynik kalendarza :) ?


Próbowali. A jak wynik... Zgadnij :)

p/s
A tak przy okazji. Jaki jest termin na rozwiązanie Fibonacciego, bo nie mogę wyczytać...

Paweł Potasiński Microsoft
Paweł Potasiński
7713 pkt.
Guru
 
0


Nie ma terminu. A przynajmniej tak napisali :-) --
Pozdrawiam
Paweł Potasiński

[ PLSSUG.org.pl ] | [ SQLGeek.pl ] | [ VirtualStudy.pl ]

Pozdrawiam,
Paweł Potasiński

Marek  Powichrowski
Marek Powichrowski
1317 pkt.
Senior
 
0


Próbowali. A jak wynik... Zgadnij :)

Wiem, że z tym nie miałeś problemów (temat jest Ci przecież znany). Inni się nie odzywają więc pewnie też nie mają problemów :)

MP

Marek Powichrowski, MCSA SQL Server 2012

[Mój blog]

Jeśli pomogłem, kliknij + przy mojej odpowiedzi

Marek  Powichrowski
Marek Powichrowski
1317 pkt.
Senior
 
0


Moje wyniki: mam CPU=0,374, Reads=21664, Writes=0, Duration=344. 51 liczb w wyniku spełniających warunki zadania. Fajne ćwiczenie :)

MP

Marek Powichrowski, MCSA SQL Server 2012

[Mój blog]

Jeśli pomogłem, kliknij + przy mojej odpowiedzi

Leszek Gniadkowski
Leszek Gniadkowski
2064 pkt.
Guru
 
0


powinno wyjść 16 raczej, oczekiwany wynik jest podany, po 5 pierwszych grupując po ilości powtórzeń
można wysłać poprawkę ;) a ćwiczenie bardzo fajne

Marek  Powichrowski
Marek Powichrowski
1317 pkt.
Senior
 
0


Tak, przeoczyłem ten warunek (nie był ujęty w rules). Ale już go uwzględniłem. Co ciekawe, mam teraz więcej cte ale cpu i duration spadło 0 10%. Dziwne.

MP

Marek Powichrowski, MCSA SQL Server 2012

[Mój blog]

Jeśli pomogłem, kliknij + przy mojej odpowiedzi

OpenRowset Ekspert WSS
OpenRowset
1066 pkt.
Senior
 
0


W jaki sposób otrzymujesz takie statystyki? Zwykle używałem SET STATISTICS ...
Tutaj widzę jakąś miarę obciążenia CPU.

OpenRowset

Cierpliwie zbieram na Windowsa. Jeżeli rozwiązałem problem kliknij [Rozwiązanie], jeżeli pomogłem klinknij [Pomógł mi] :)

Paweł Potasiński Microsoft
Paweł Potasiński
7713 pkt.
Guru
 
0


Profiler? --
Pozdrawiam
Paweł Potasiński

[ PLSSUG.org.pl ] | [ SQLGeek.pl ] | [ VirtualStudy.pl ]

Pozdrawiam,
Paweł Potasiński

Marek  Powichrowski
Marek Powichrowski
1317 pkt.
Senior
 
0


Dokładnie :)

MP

Marek Powichrowski, MCSA SQL Server 2012

[Mój blog]

Jeśli pomogłem, kliknij + przy mojej odpowiedzi

Gailard
Gailard
322 pkt.
Junior
 
0


A przy okazji 2 pytania, skoro już chwalicie się swoimi osiągnięciami... ;)
1. Czy podawanie duration i CPU ma sens? Przecież to wartości mocno zależne od maszyny.
2. Paweł: skąd u Ciebie Writes = 10 ? Przecież to ma być only select...

OpenRowset Ekspert WSS
OpenRowset
1066 pkt.
Senior
 
0


w temacie wyników (dwa rozwiązania):

1. cpu = 31, reads=6906, writes=0, duration=31
2. cpu = 0, reads=739, writes=0, duration=4 (rozwiązanie znajomka zza biurka)





Edytowano 1 raz. Ostatnio 2010-01-06 15:54:16 przez OpenRowset.

OpenRowset

Cierpliwie zbieram na Windowsa. Jeżeli rozwiązałem problem kliknij [Rozwiązanie], jeżeli pomogłem klinknij [Pomógł mi] :)

Marek  Powichrowski
Marek Powichrowski
1317 pkt.
Senior
 
0


ad 2. master :)

MP

Marek Powichrowski, MCSA SQL Server 2012

[Mój blog]

Jeśli pomogłem, kliknij + przy mojej odpowiedzi

Przemek Rachwal
Przemek Rachwal
957 pkt.
Senior
 
0


na tym samym serwerze to robiliście?
bo to że na innym komputerze uruchomił to bez znaczenia
vbamania.blogspot.com

OpenRowset Ekspert WSS
OpenRowset
1066 pkt.
Senior
 
0


tak, na tym samym

OpenRowset

Cierpliwie zbieram na Windowsa. Jeżeli rozwiązałem problem kliknij [Rozwiązanie], jeżeli pomogłem klinknij [Pomógł mi] :)

Paweł Potasiński Microsoft
Paweł Potasiński
7713 pkt.
Guru
 
0


No ładnie, ładnie. Chyba ze wstydu więcej swoich statystyk nie opublikuję :D

Szacunek. --
Pozdrawiam
Paweł Potasiński

[ PLSSUG.org.pl ] | [ SQLGeek.pl ] | [ VirtualStudy.pl ]

Pozdrawiam,
Paweł Potasiński

Leszek Gniadkowski
Leszek Gniadkowski
2064 pkt.
Guru
 
0


U mnie w zależnosci od wersji reads od 838 do 2296, writes 0, cpu od 0 do 15, duration srednio 15-20.

Zastanawiam się jeszcze nad założeniami. Nie można podawać żadnych danych związanych z zadaniem. Jedyne dane wejściowe to ilość liczb - 93. A czy np. jawnie podana długość ostatniej liczby jest błędem? I druga sprawa, czy ograniczenie związane z maksymalną wielkością bigint można wykorzystywać w algorytmie? Tzn. czy można się ograniczać do poszukiwania i wyświetlania tylko 4 powtórzeń, czy algorytm powinien być uniwersalny.

BTW. Kalendarz był super.
Reads 801, Writes 0, CPU 0, Duration 9

Paweł Potasiński Microsoft
Paweł Potasiński
7713 pkt.
Guru
 
0


Może warto by było, żebyście za jakiś czas opublikowali swoje rozwiązania tych zadań? Jestem strasznie ciekaw, jakie chwyty stosowaliście, żeby osiągnąć takie fajne wyniki. --
Pozdrawiam
Paweł Potasiński

[ PLSSUG.org.pl ] | [ SQLGeek.pl ] | [ VirtualStudy.pl ]

Pozdrawiam,
Paweł Potasiński

Gailard
Gailard
322 pkt.
Junior
 
0


Mogę opublikować swoje rozwiązanie już teraz? I tak nie wygra w konkursie a może komuś podsunie pomysł. A może wspólnie opracujemy nasze wss-owe rozwiązanie i wygramy konkurs? :)
Ale ostrzegam, rozwiązanie jest prostackie jak konstrukcja cepa. CPU w okolicach 0 , readk ok 820, duration 6-14...

Piotr Miś
Piotr Miś
521 pkt.
Senior
 
0


Moje pierwsze podejście bez żadnej optymalizacji to:
reads 818, CPU=10ms-20ms (w zależności od wywołania), duration=14-40ms -------------------
Piotr 'Misieq' Miś

Piotr 'Misieq' Miś

OpenRowset Ekspert WSS
OpenRowset
1066 pkt.
Senior
 
0


Dam głowę, że kumpel napisał bardzo podobne, prostota szokuje :)

OpenRowset

Cierpliwie zbieram na Windowsa. Jeżeli rozwiązałem problem kliknij [Rozwiązanie], jeżeli pomogłem klinknij [Pomógł mi] :)

OpenRowset Ekspert WSS
OpenRowset
1066 pkt.
Senior
 
0


Myśmy oparli się na liczbie liczb (żeby się nie wyłożył bigint).
Rozwiązania oczywiście podrzucimy za jakiś czas.

Edytowano 1 raz. Ostatnio 2010-01-07 15:28:10 przez OpenRowset.

OpenRowset

Cierpliwie zbieram na Windowsa. Jeżeli rozwiązałem problem kliknij [Rozwiązanie], jeżeli pomogłem klinknij [Pomógł mi] :)

Marek  Powichrowski
Marek Powichrowski
1317 pkt.
Senior
 
0


Opublikowałeś na ich stronie?

MP

Marek Powichrowski, MCSA SQL Server 2012

[Mój blog]

Jeśli pomogłem, kliknij + przy mojej odpowiedzi

Paweł Potasiński Microsoft
Paweł Potasiński
7713 pkt.
Guru
 
0


Zdecydowanie powinniście wysłać swoje propozycje! Tym bardziej, że wyniki macie naprawdę mocne. --
Pozdrawiam
Paweł Potasiński

[ PLSSUG.org.pl ] | [ SQLGeek.pl ] | [ VirtualStudy.pl ]

Pozdrawiam,
Paweł Potasiński

Leszek Gniadkowski
Leszek Gniadkowski
2064 pkt.
Guru
 
0


a propos wyników, ciekawi mnie to rozwiązanie
http://beyondrelational.com/media/p/2548.aspx

Piotr Miś
Piotr Miś
521 pkt.
Senior
 
0


Mi się udało zbić do 554 odczytów. Z czego całość to wygenerowanie ciągu Fibonacciego.
muszę chyba jeszcze pokombinować :) -------------------
Piotr 'Misieq' Miś

Piotr 'Misieq' Miś

Leszek Gniadkowski
Leszek Gniadkowski
2064 pkt.
Guru
 
0


No tyle mniej wiecej wychodzi z samego ciągu wyliczonego w rekurencji, co ciekawe tyle samo wychodzi przy tworzeniu tylko ciągu liczb od 1 do 93. Różnice w odczytach są jeszcze zależne od założeń, czy liczymy ciąg od pary 0,1 czy 1,1. Pewnie cały myk polega na innym podejściu do samego ciągu.

Piotr Miś
Piotr Miś
521 pkt.
Senior
 
0


Mam rozwiązanie z 3 odczytami :) Tylko, że niestety produkuje niepoprawne wyniki (problem z zaokrąglaniem float a tych nie da się uniknąć do obliczenia pierwiastka z 5). -------------------
Piotr 'Misieq' Miś

Piotr 'Misieq' Miś

Paweł Potasiński Microsoft
Paweł Potasiński
7713 pkt.
Guru
 
0


Wklep wynik pierwiastka jako numeric z wybraną dokładnością i potestuj. --
Pozdrawiam
Paweł Potasiński

[ PLSSUG.org.pl ] | [ SQLGeek.pl ] | [ VirtualStudy.pl ]

Pozdrawiam,
Paweł Potasiński

Piotr Miś
Piotr Miś
521 pkt.
Senior
 
0


To niestety nie pomaga (ekspetymentowałem z różnymi dokładnościami).

Za to udało mi się osiągnąć 0 reads (znaczy tak mi się wydaje, STATISTICS IO nic nie pokazuje, a do Profilera nie mam dostępu), ale to za pomocą 92 wyrażenim
SELECT x
UNION ALL

Pytanie czy spełnia to warunki zadania (w zasadzie nie jest napisane w jaki sposób ciąg ma zostać wygenerowany). -------------------
Piotr 'Misieq' Miś

Piotr 'Misieq' Miś

Leszek Gniadkowski
Leszek Gniadkowski
2064 pkt.
Guru
 
0


"Your job is to look through the first 92 Fibonacci numbers (since the 93rd number is beyond BIGINT range) "

to sugeruje, że 92 wynika z ograniczeń sql, algorytm chyba powinien być uniwersalny z podaną ilością liczb na wejściu

Paweł Potasiński Microsoft
Paweł Potasiński
7713 pkt.
Guru
 
0


Wydaje mi się, że jednak trzeba liczby generować :-(

Jestem prawie pewien, że droga do zycięstwa nie wiedzie przez CTE, a właśnie tak zaatakowałem temat na początku :-)

Słowa uznania dla Was za wytrwałość i coraz lepsze wyniki (jeszcze trochę i oiągniecie CPU=0, Duration=0, Reads=X). Może w weekend będę miał szansę usiąść do tego, to spróbuję się pobawić. --
Pozdrawiam
Paweł Potasiński

[ PLSSUG.org.pl ] | [ SQLGeek.pl ] | [ VirtualStudy.pl ]

Pozdrawiam,
Paweł Potasiński

Gailard
Gailard
322 pkt.
Junior
 
0


Ja na początku też pomyślałem, że zbiór liczb Fibonacciego jest przecież stały i na co go generować skoro można wrzucić na pałę. Ale idąc takim tokiem rozumowania można tez nie wyliczać ilości powtórzeń dla każdej liczby tylko tez wrzucić ją od razu :)
Select 1 as FiboNumber, 0 as NumRepeats
.....
union all
Select 55 as FiboNumber, 1 as NumRepeats

W sumie czemu nie?

Ale po krótszym zastanowieniu doszedłem do wniosku, ze nie tędy chyba droga i ciąg wypadało by wygenerować... Faktycznie założenia twórców są nieprecyzyjne ale chyba nie o to im chodziło.

vezdohan
vezdohan
779 pkt.
Senior
 
0


Był kiedyś taki konkurs, na najbardziej pokręcony program w C.
Już nie pamiętam dokładnie ale chyba wygrał jedną z edycji program samo \0.
Kod wynikowy na przykład był równy źródłu.
Można było kod źródłowy dowolnie sortować a i tak działało.
Po tym dodali warunek.


Paweł Potasiński Microsoft
Paweł Potasiński
7713 pkt.
Guru
 
0


Itzik Ben-Gan kiedyś zaproponował takie puzzle: napisz kod T-SQL, który po uruchomieniu zwróci jako wynik samego siebie (ten sam kod T-SQL). Moim zdaniem, całkiem ciekawe i chwilę trzeba pomyśleć :-) --
Pozdrawiam
Paweł Potasiński

[ PLSSUG.org.pl ] | [ SQLGeek.pl ] | [ VirtualStudy.pl ]

Pozdrawiam,
Paweł Potasiński

Piotr Miś
Piotr Miś
521 pkt.
Senior
 
0


Takie programy nazywane są Quine. -------------------
Piotr 'Misieq' Miś

Piotr 'Misieq' Miś

OpenRowset Ekspert WSS
OpenRowset
1066 pkt.
Senior
 
0


Problem w tym, że pierwiastek ten trzeba potem podnosić do duzych potęg (wzór jawny na n-tą liczbę fib) i maksymalna precyzja (chyba 38) to sporo za mało nawet na 92 pierwsze wyrazy. U mnie róznica już na 72-tym wyrazie (vs rekurencja na całkowitych).

OpenRowset

Cierpliwie zbieram na Windowsa. Jeżeli rozwiązałem problem kliknij [Rozwiązanie], jeżeli pomogłem klinknij [Pomógł mi] :)

Leszek Gniadkowski
Leszek Gniadkowski
2064 pkt.
Guru
 
0


Niestety 72 w najlepszym przypadku w zależności od wykorzystanego wzoru (są 3).

A z reads można zejść dużo poniżej 200 licząc liczby z wykorzystaniem kilku kolumn, tylko przejrzystość później dużo traci.

Gailard
Gailard
322 pkt.
Junior
 
0


Jeśli chodzi o to czy zaczynamy od 0 czy od 1 to w Wikipedii czytamy "Kwestia, czy zaliczać zero do ciągu Fibonacciego jest dyskusyjna".

Do samego wyszukiwania dubli zasadniczo ciąg można śmiało zacząć od 13. Przecież w jednocyfrowych liczbach nie będzie dubli :).
Ale w treści zadania jest "look through the first 92" co oznacza, że potrzebujemy wszystkie... no cóż...

Leszek Gniadkowski
Leszek Gniadkowski
2064 pkt.
Guru
 
0


właściwie z powyższego wynika, że liczą od 1 (wtedy n. 93 > max bigint), a sprawdzałem od 0 przez 93 liczby, ale już nie będę zmieniał

Marek  Powichrowski
Marek Powichrowski
1317 pkt.
Senior
 
0


Zakładając, że wzór Fibonacci'ego odnosi się do rozmnażania królików to zero nie może wchodzić do tego ciągu :)

MP

Marek Powichrowski, MCSA SQL Server 2012

[Mój blog]

Jeśli pomogłem, kliknij + przy mojej odpowiedzi

Paweł Potasiński Microsoft
Paweł Potasiński
7713 pkt.
Guru
 
0


Worktable? :-) Mam u siebie na laptopie SQL Server 2008 z 256 MB RAM. Poza tym ułożyłem tylko rozwiązanie, które działa, nie próbowałem optymalizować. Niestety, na dalsze zabawy nie starczyło czasu :-( --
Pozdrawiam
Paweł Potasiński

[ PLSSUG.org.pl ] | [ SQLGeek.pl ] | [ VirtualStudy.pl ]

Pozdrawiam,
Paweł Potasiński

Marcin Nowakowski
Marcin Nowakowski
14 pkt.
Nowicjusz
 
0


A może ktoś próbował swoich sił w zadaniach na stronie:

http://www.sql-ex.ru/

Pozdrawiam

Marcin Nowakowski

 

http://mndevnotes.wordpress.com/

 

Paweł Potasiński Microsoft
Paweł Potasiński
7713 pkt.
Guru
 
0


Kiedyś próbowałem. Ciekawe, ale przydałoby się jednak móc korzystać z dobrodziejstw nowszych wersji SQL Servera.

PS. A propos liczb Fibonacciego - moje pierwsze rozwiązanie działa 0.5 sek, i ma statystyki: CPU = 360, Reads = 23511, Writes = 10. Na pewno można lepiej. Rozwiązanie oczywiście oparte o wiele CTE :-) --
Pozdrawiam
Paweł Potasiński

[ PLSSUG.org.pl ] | [ SQLGeek.pl ] | [ VirtualStudy.pl ]

Pozdrawiam,
Paweł Potasiński

104 pkt.
Junior
 
0


trochę powalczyłem :)
niestety przyznam że część zadań (szczególnie te ze statkami :P), bardziej wymagały analizy "co autor projektu miał na myśli" niż "jak rozwiązać problem przy pomocy SQL". mimo to fajna zabawa :)

Leszek Gniadkowski
Leszek Gniadkowski
2064 pkt.
Guru
 
0


:) wygenerowane z query pierwsze 5 liczb z 10 powtórzeniami:

74564827686199318998420482075533324200114456086
9101973859680384188513887852280667477

19112681530077747993507540208576962440934493522
76098134776053608055457899269964865900338744002
3885153416266764418366526216

31080010748200040698633315000652011505606210975
31260467068055400447631958062297366873598156121
238898120887690588454054079963077605559825

161927452541236395990357525505988700731383768531
370711670876175550760548515446433285713026556797
9662183122608802947888455587798160820798242

470147320533416946300454713467366371334466490524
527748966559878142882271514395108225075347782979
05539804721116274335258818688815785242799935

Leszek Gniadkowski
Leszek Gniadkowski
2064 pkt.
Guru
 
0


Vezdohan, z perspektywy roku czasu dziękuję za linka.
Żadna książka czy kurs tsql nie dorównuje takiemu portalowi.
 
Btw. zna ktoś może analogicznie wciągający link skłaniający do zgłębiania tajemnic kulinarnych?--

robert kubalski
robert kubalski
654 pkt.
Senior
 
0


http://www.sql-ex.ru/----------------------
pozdrawiam
http://rkubalski.blogspot.com

--------------------

pozdrawiam

http://rkubalski.blogspot.com

Leszek Gniadkowski
Leszek Gniadkowski
2064 pkt.
Guru
 
0


dzięki, przyjrzę się dokładniej, kiedyś przeglądałem jakiś rosyjski portal, przy czym tam było ograniczenie tylko do sql 2000--

vezdohan
vezdohan
779 pkt.
Senior
 
0


:) Cieszę się, że mogłem być przydatny.

Udziel odpowiedzi

pkt.
Treść wpisu:

Zaloguj się lub Zarejestruj się aby wykonać tę czynność.